Home Bilgi Coğrafi Kısıtlamalı İçeriğe Erişimi Engellemek için Netflix VPN Yasağı

Coğrafi Kısıtlamalı İçeriğe Erişimi Engellemek için Netflix VPN Yasağı

Netflix VPN yasağı geri dönüyor ve bu kez Netflix haydut kullanıcıları yakalamak için çift tabanlı bir strateji uyguluyor. Netflix, VPN’ler ve proxy’ler aracılığıyla coğrafi kısıtlamalı Netflix içeriğine erişen kullanıcıları engellemeye devam etme planlarını açıkladı. Bu, içerik oluşturucularla ve ağlarla lisans anlaşmaları şartlarını uygulamaya yönelik uzun vadeli çabalarının bir sonraki aşamasıdır. Netflix topluluğundan bazı tepkilere yol açtı ve bazı kullanıcılar stratejinin potansiyel etkisini sorguladı. Engellemeyi kaldırma savaşlarının şu anki durumuna ve dünya çapındaki Netflix kullanıcıları üzerindeki potansiyel etkisine bir göz atalım.

Netflix VPN’leri ve Proxy Sunucularını Çökertecek
Bu ayın başlarında Netflix, hizmetlerini yakın zamanda Hindistan, Güney Kore, Türkiye ve Polonya gibi ülkelere genişlettiğini duyurdu. Şimdiye kadar Netflix, Çin’e ulaşamaması dışında küresel erişim hedefine ulaşabilmeliydi.

Ancak bu duyurunun en şaşırtıcı kısmı değil. Aslında asıl şok edici, Netflix VPN yasağı ile yeniden başladıklarının duyurulmasıydı. Diğer bir deyişle, Netflix coğrafi kısıtlamalı içeriğe erişmek için sanal özel ağlar (VPN’ler) ve proxy sunucuları kullanan tüm IP adreslerini engelleme çabalarını sürdürüyor.

Netflix kullanıcıları, kendilerine erişilemeyen diğer ülkelerden veya bölgelerden gelen içeriğe erişmek için bu kanallara güvenir. Netflix’in sağladığı zaman çizelgesine dayanarak, baskı zaten devam ediyor.

 

Konut Adreslerinin Yasaklanması
Önceki Netflix VPN yasakları, Netflix’in VPN hizmetlerine bağlı ticari IP adreslerini aradığını ve engellediğini gördü. Ancak bu son VPN yasağı ile konut IP adreslerini de engellemeye başladılar. Ticari IP adreslerinden farklı olarak, konut IP adresleri internet sağlayıcılarıyla ilişkilendirilir.

Konut IP adreslerini engellemek basit bir mesele değildir ve her zaman masum IP sahiplerini çapraz ateşe sokma riski taşır. Anlaşıldığı üzere, tam olarak olan buydu ve bu süreçte yüzlerce ve binlerce tarafsız IP adresi engellendi. Netflix bir şekilde bu normal internet kullanıcılarını sahtekar kullanıcılar olarak yanlış anladı ve şimdi teminat hasarı olarak hizmet ediyorlar.

 

Halkın Tepkisi
Başka bir baskının duyurulması hem VPN sağlayıcıları hem de Netflix sağlayıcıları ile iyi gitmedi. Birçok kullanıcı aboneliklerinden aldatıldıklarını düşünüyor. Birçok kişi sosyal medyadaki hayal kırıklıklarını dile getirdi ve bazıları Netflix’i kullanıcılarından daha fazla parayla ilgilenmekle suçladı. Bu arada, bir avuç kullanıcı hizmetten doğrudan abonelikten çıktı.

Ayrıca etkili bu strateji gerçekten nasıl hakkında sorular var. Tüm kanıtlar, VPN yasağının kusursuz bir çözüm olmadığına işaret ediyor. Netflix daha önce birkaç yasak getirdi. Tabii ki, tüm IP adreslerini engelleyerek tüm VPN sağlayıcılarını düşürdüler, ancak o zaman bile bazı sağlayıcılar bu konuda yollarını yönettiler.

Bu stratejinin Netflix kullanıcı tabanını nasıl etkileyeceği sorusu da var. Sonuçta, Netflix kullanıcı tabanı Netflix’in ekmeği ve tereyağıdır. Abonelerini uzun vadeli tutmak istiyorlarsa, bu gibi sorunları nasıl ele aldıklarına dikkat etmeleri gerekir. Kullanıcıların beklediği şey bu olduğu için mümkün olduğunca samimi ve cömert olmalılar. Ancak Netflix’in itibarı söz konusu olduğunda, bu son hamle samimi ve cömert olmaktan uzak.

 

İçerik Eşitsizliği
Bu Netflix VPN yasağının bir başka hoş olmayan sonucu da içerik eşitsizliği konusunu gündeme getirmesidir. Diğer bir deyişle, Netflix kullanıcıları yaşadıkları ülkeye göre içerik hacminde bir tutarsızlık olduğunu fark etmişlerdir. Örneğin, ABD ile Kanada arasındaki içerik hacmi arasındaki tutarsızlığı ele alalım. ABD’de yaklaşık 7.200 benzersiz başlık var. Bu arada, Kanada’nın yalnızca 5,730 benzersiz başlığı var. Diğer ülkelerde daha da azı var: Hollanda (3,655), İtalya (3,526), İngiltere (3,400), Polonya (3,398), birkaçını belirtmek için.

Bu farklılıklar karşısında, ABD dışındaki aboneleri aboneliklerini en üst düzeye çıkarmak istedikleri için suçlayamazsınız. Yalnızca içerik oluşturucularının taleplerine bağlı kaldıkları için doğrudan suçlanacak olan Netflix bile değil. Tüm bu süre boyunca Netflix, hizmetlerini diğer ülkelere genişletmekle meşgul.

Ama soru kalır. Netflix içeriğini tüm ülkelerde ne zaman tekdüze erişilebilir hale getirecek? Cevap için etrafta dolaşmak istemiyorsanız, Pluto TV ve Apple TV gibi her zaman bir avuç uygun fiyatlı ve iyi stoklanmış eğlence platformu vardır.

 

VPN’ler Netflix VPN Yasağını Nasıl Atlar?
Vpn’lerin sunucuyu baypas etme şekli nispeten basittir. Başlamak için, çoğu VPN sağlayıcısının farklı ülkelerde veri merkezleri vardır. Her veri merkezi, ticari IP adresleri oluşturabilen sunucularla doldurulur. Bu IP adresleri kullanıldığında, bunları kullanan kişinin o ülkede veya bölgede yaşadığı görünümünü verir.

Netflix’e başka bir ülkeden erişmek istediğinizde, sistem sizi proxy sunucusuna yönlendirir. Orada, IP adresiniz proxy hizmetinden bir IP adresi ile değiştirilecektir. Daha sonra her zamanki gibi Netflix’e geri dönebilirsiniz, ancak bu sefer farklı bir IP adresi kullanıyorsunuz. Netflix IP adres değişikliğinizi algılayamazsa, o ülkeden şov izlemeye devam edebilirsiniz.

Çoğu zaman VPN’ler size Netflix’in henüz yasaklamadığı IP adreslerini atar. Bu, VPN şirketlerinin sürekli olarak yeni IP adresleri ve ağlar edinmeye çalıştığı anlamına gelir. Bu nedenle, VPN hizmetleri son zamanlarda konut IP adreslerinin kiralanmasına başvurmuştur. Konut IP adresleri, ticari IP adresleri gibi proxy sunucusu üzerinden atanır. Netflix kaynaklarını takip ettikçe de değiştirilirler. Neredeyse sonsuz bir kedi-fare kovalamacası.

Ancak IP maskeleme işlemi kullanıcıya anonimlik sağlayabilirken, veri şifrelemesi sunmaz. Başka bir deyişle, hiç kimse gerçek IP adresinizi izleyemezken, verileriniz hala ham, açık biçimde iletilecektir. Verilerinizin ağ üzerinden görünür durumda kalması onu Netflix’in algoritmalarına karşı savunmasız bırakabilir ve aynı zamanda gizliliğinizi riske sokar.

 

Netflix VPN ve Proxy’leri Nasıl Tanımlar?
Netflix, kullanıcıların hizmetlerine erişmek için VPN kullanıp kullanmadıklarını kontrol etmek için bir avuç temiz yönteme sahiptir. İşte kullandıkları daha ilginç ve kamuya açık yöntemlerden bazıları:

 

IP Adresi Kontrolleri
Netflix’in kullandığı en basit strateji, kullandığınız IP adresinin bir vpn’ye kayıtlı olup olmadığını kontrol etmektir. Bu yöntem, çoğu VPN servisinin aynı anda yalnızca sınırlı sayıda IP adresi sunabileceği bilgisiyle çalışır. Başka bir deyişle, aldığınız IP adresinin büyük olasılıkla önceki bir kullanıcısı olacaktır. Netflix’in belirli bir VPN altında işaretlenmiş bir IP adresi kullandığınızı gördüğünü varsayalım; Netflix bu adresi otomatik olarak engelleyecektir.

 

DNS Sunucusu Konum Uyuşmazlığı
Netflix’in VPN kullanımını tespit etmesinin ikinci yolu, IP adresiniz ile DNS (Etki Alanı Adı Sunucusu) ayarlarınızda belirtilen IP adresi arasındaki uyuşmazlıkları kontrol etmektir. Netflix, belirli aygıtlarda DNS kurulumunu geçersiz kılma araçlarına sahiptir. Geçersiz kılma, gerçek ISS sunucunuzu gösterir. Netflix sistemi bu iki veri noktası arasında bir uyumsuzluk kaydederse, bağlantınızı otomatik olarak engeller. DNS maruziyetlerine karşı en savunmasız cihazlar Android ve İOS cihazlarıdır.

 

Coğrafi Konum
Netflix ayrıca IP adresinizin veya gps’inizin konumuna da güvenebilir. İnternete her giriş yaptığınızda, cihazınız IP adresiniz olduğunu bildiğimiz bir konum kaydeder. Netflix’in IP adreslerindeki ani değişiklikleri algılayabilen kendi algoritmaları vardır. Örneğin IP adresiniz birkaç dakika içinde Londra’dan New York’a taşındı diyelim. Sistem bu değişikliği algılarsa, IP adresinizi otomatik olarak engeller.

 

Netflix Neden VPN Yasağı İstiyor
Netflix orijinal içerik üretir, ancak üçüncü taraf sağlayıcılardan da içerik alır. Diğer kaynaklardan aldıkları içeriğin çoğu lisans ve telif hakkı sözleşmelerine tabidir. Bu anlaşmalar, içeriğin ne zaman ve nerede erişilebilir hale gelebileceğine ilişkin sınırlar belirler. Ayrıca Netflix’in içeriği anlaşmanın bir parçası olmayan başka yerlerde veya ülkelerde erişilebilir hale getirmesini de engelliyorlar.

Coğrafi kısıtlı erişimin gelir kayıplarına yol açtığına dair iddialar var. Ancak görebildiğimiz kadarıyla, potansiyel kar kaybı, içerik oluşturucuların Netflix’ten daha fazla olabilir. Endişelendiğimiz kadarıyla Netflix, insanların coğrafi çitlerini atlamasına rağmen son derece iyi gidiyor gibi görünüyor. Aslında, 2010’dan bu yana gelirlerini yılda yaklaşık yüzde 20 artırmayı başardılar.

Bu gerçekler, VPN erişiminin Netflix gelirlerini etkilemediği, ancak bunu durdurmak istedikleri fikrini vurgulamaktadır. Ayrıca, VPN’ler aracılığıyla coğrafi kısıtlamalı içeriğe erişen çoğu kişinin başlangıç olarak Netflix abonelikleri vardır. Çoğu VPN, kullanıcıların mevcut bir Netflix hesabı olmadan geofencing bypass’larına erişmelerine bile izin vermez.

Öte yandan, coğrafi kısıtlamalı içeriğe yaygın erişim içerik oluşturucuları ve ağları etkileyebilir. İçeriğe erişim lisansı olmayan bölgelerde yaşayan kişiler erişim kazanacaktır. Buna karşılık, aynı içeriği başka kaynaklardan satın alma eğiliminde olmayacaklar ve böylece içerik oluşturucuların gelirlerini azaltacaklar. Asıl tehdit Netflix için değil içerik oluşturucular içindir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir