Home Teknoloji Microsoft Edge: Dinamik Web Tarayıcısına Genel Bakış

Microsoft Edge: Dinamik Web Tarayıcısına Genel Bakış

Microsoft Edge sıfırdan yeniden tasarlandı ve eskiden bildiğimiz Edge’den çok uzak. Microsoft kısa süre önce web tarayıcılarını sıfırdan yaptı. Bu yeni sürüm, Microsoft’un yerel kod tabanını, Microsoft’un rakip tarayıcısı Google Chrome tarafından kullanılan Chromium ile değiştirir.

Edge’in bu en son sürümü, eski sürümüne kıyasla çok daha güvenli, daha hızlı, daha dinamik ve sorunsuz bir deneyim sunar. Bu makalede, Edge’i eski benliğinin çok daha iyi bir versiyonu yapan bazı özellikleri ve neden geçiş yapmaya değer olabileceğini ortaya çıkaracağız.

Microsoft Edge nedir?
Microsoft Edge, teknoloji devi Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Şirket ilk olarak 2015 yılında web tarayıcısını tanıttı. O sırada, Internet Explorer’ı Edge ile değiştirme niyetlerini açıkladılar. Ancak, Internet Explorer’ı Windows 10 aygıtlarında varsayılan uygulamalar olarak Edge ile birleştirmeye devam ettiler. Tarayıcının bu önceki sürümü, Microsoft’un EdgeHTML adlı tescilli motorunda çalışıyordu.

Microsoft, 2020 yılına kadar web tarayıcısının yeni bir sürümünü yayınlamıştı. Bu yeni sürüm, EdgeHTML yerine Chromium’u iç yapısı olarak kullanıyor. Şu anda, web tarayıcısı tüm Windows 10 aygıtlarına önceden yüklenmiştir. Tarayıcının eski sürümüne sahip cihazlar için çevrimiçi olarak da indirilebilir.

 

Microsoft Edge’in Kısa Tarihçesi
Microsoft Edge, Microsoft tarafından oluşturulacak ikinci web tarayıcısıdır. 1995 Yılında piyasaya sürülen Internet Explorer’dan önce geldi. Internet Explorer 2000’li yılların sonlarında oldukça popülerdi, ancak tarayıcı güvenlik sorunlarıyla ilgili incelemelerle karşı karşıya kalacaktı. Aynı zamanda, rakipler Google ve Mozilla, web tarayıcısına bakışlarını yayınlayacak ve halk dikkatlerini bu yeni seçeneklere kaydırdı. Bu faktörlerin birleşimi, Internet Explorer’ın tarayıcı pazarı merdiveninin en altına kaymasına neden olur ve hiçbir zaman kurtarılamayacak gibi görünüyordu.

Microsoft, 2019 yılına kadar tarayıcıyı sıfırdan yeniden inşa etme planlarını açıkladı. Bu sefer, Chromium kod tabanını başlangıç noktası olarak kullanmayı planladıkları için risk almayacaklardı. Aynı zamanda, Internet Explorer’ı sonsuza dek kapatacaklarını da açıkladılar. Microsoft, resmi olarak Chromium Edge olarak bilinen Edge’in yeni sürümünü Ocak 2021’de yayımladı. Bu yeni sürüm, kod tabanı olarak Edgehtml’yi Chromium ile değiştirdi.

Bir kod tabanı, web tarayıcısının çok çeşitli görevleri gerçekleştirmesine olanak tanıyan yalnızca bir kaynak kodları topluluğudur. Özellikle bu kod tabanı, Google Chrome, Opera, Brave ve Vivaldi gibi en popüler web tarayıcılarının arkasındadır. Her durumda, Chromium kod tabanına geçişin Edge’i daha hızlı, daha güvenli ve daha iyi entegre hale getirmesi gerekiyordu. Ayrıca Edge’in eski Edge’de mümkün olmayan eski web sitelerini görüntülemesine izin verdi.

 

Microsoft Edge Özelliklerine Genel Bakış
Microsoft Edge’in yeni sürümü, eski benliğinin daha hızlı ve daha verimli bir sürümü olarak pazarlanıyor. Bunun yanı sıra, tarayıcı, kullanıcıların hem kullanışlı hem de yeni bulacağı heyecan verici bir dizi yeni özellik vaat ediyor. Microsoft Edge’i öne çıkaran bu özelliklerden bazılarını listelememize izin verin, böylece bunların Google Chrome ile nasıl karşılaştırıldığını kendiniz görebilirsiniz.

 

Uyumluluk ve Kurulum
Microsoft Edge, Windows aygıtlarına sığacak şekilde tasarlanmış ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Windows 7 veya sonraki sürümlerinde çalışan aygıtlarla doğrudan uyumludur. Ayrıca Android, macOS ve iOS’un daha yeni sürümleriyle de uyumludur.

Çoğu Windows 10 aygıtı önceden yüklenmiş Microsoft Edge ile birlikte gelir. Ancak, büyük olasılıkla bilgisayarınızda yüklü olan sürüm eski sürümdür. Cihazınızı Chromium Microsoft Edge’in piyasaya sürülmesinden önce satın aldıysanız, cihazınıza önceden yüklenmiş Edge’in eski sürüm olma ihtimali yüksektir. Bu durumda, yeni sürümü Microsoft app store’dan indirmeniz gerekir. Bu program, Microsoft Edge’in zaten yüklü olduğunu kabul etmeli ve tarayıcınızı en son sürüme güncelleyecektir. Ne olursa olsun, yükleme işlemi olabildiğince kolay ve anlaşılır olmalıdır. Sadece tamamlamak için 10 dakika sürer örneklerde yükleme işlemi, izleyin.

Microsoft Edge ile ilgili tek bir yakalama var: cihazınızda varsayılan olarak Microsoft Edge yüklüyse, onu kaldıramazsınız. Görev çubuğunuzdan kesinlikle çıkarabilir veya taşıyabilirsiniz, ancak tamamen kaldırmak için bir seçenek yoktur. Her zaman istediğiniz ve sonra da varsayılan tarayıcı olarak ayarla o başka bir tarayıcı yükleyebilirsiniz beri merak etme.

 

Kullanıcı Arayüzü
Microsoft Edge’in tasarım cephesinde Google Chrome ile birçok benzerliği var. İlk olarak, monoton bir arka plana ve basitçe kare olan sekmelere sahip minimalist bir tasarım kullanır. Simgeler bile çok fazla renge sahip olmadıkları için minimalizm göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Tarayıcı ayrıca yerel olarak tema seçenekleri sunmaz, ancak diğer mağazaların yanı sıra Microsoft Edge Eklentileri mağazasından birçok tema indirebilirsiniz. Temanızı açık veya koyu modlara değiştirme seçeneği de vardır.

Edge, hem adres çubuğu hem de arama çubuğu olarak işlev gören tekil bir arama kutusunu kullanır. Başlık, anahtar kelime veya web sitesi adresi olsun, aramak istediğiniz her şeyi girebilirsiniz. Omnibox’un yanında Okuma Modunu, Sık Kullanılanlar veya Okuma Listesini ve Web Notlarını bulacaksınız. Ek ayarlara yol açan üç noktalı bir sembol de var. Karşı ucunda sekme ile ilgili düğmeler bulunur. İlk düğme, tarayıcı sekmelerini Görev Çubuğuna veya Başlat Menüsüne sabitlemenizi sağlar. Yanındaki düğme, daha sonra kullanmak üzere açık sekmeleri bir kenara bırakmanızı sağlar. Sadece not etmek gerekirse, tarayıcı ayırdığınız sekmeleri hatırlayacak ve tarayıcıya geri döndüğünüzde bunları açacaktır. Sekmeler, ses veya video oynatıldığında bir hoparlör simgesini de yansıtır.

Varsayılan Giriş sayfası, günlük haberler, hava durumu güncellemeleri, okuma listesi öğeleri ve daha fazlası gibi birçok yararlı bilgiyi gösterir. Ana araç çubuğuna bir Giriş düğmesi de ekleyebilirsiniz. Geri okuna sağ tıkladığınızda, geçerli sekmede görüntülenen son on sayfayı görürsünüz.

 

Kenar Çubuğu Araması
Bazen internette bir terimle karşılaşır ve onu aramak ister misiniz? Ardından kenar çubuğu arama özelliği sizin için doğru çözüm olabilir. Bu özellik, web sayfanızdan çıkmadan sözcüklerin veya terimlerin anlamını aramanıza olanak tanır. Arama sorgusu varsayılan olarak ing kullanılarak işlenir. Bu noktada, sonuçları görüntülemek için hala başka bir sekmeye geçmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz, değil mi? Gerçekte, sonuçlar sayfanın sağ tarafında görünür, bu yüzden gerçekten gerek yoktur.

Arama sonuçları, sorgunuzu doğrudan yanıtlamaya çalışan bir web sayfasından bir snippet içermelidir. Ve diğer web aramalarında olduğu gibi, sorguya da bağlı web bağlantıları, resimler ve videolar olmalıdır. Kenar çubuğu aramasını kullanmak için bir kelimeyi vurgulayın, üzerine sağ tıklayın ve ardından “Kenar çubuğunda ara” yı seçin.”

 

Edge’deki Kitaplar
Microsoft’un kendi e-kitap okuyucusu da var. Eski Microsoft Edge’in hayranları, tarayıcının her zaman PDF’leri okuyabildiğini ancak e-kitapları okuyamadığını biliyor. Bu yeni özellik, kullanıcıların yalnızca PDF dosyalarını değil, aynı zamanda farklı dosya biçimlerindeki e-kitapları da okumasını sağlar. E-kitap okuyucusu hızla Microsoft Mağazası’na bağlanır. Mağaza zaten bilim kurgu kitaplarından klasiklere kadar uzanan iyi bir e-kitap koleksiyonuna sahip.

Elbette, yalnızca mağazadan satın aldığınız e-kitapları okuyabileceğinizi varsaymak saçma olur. Gerçek şu ki, e-okuyucu, bilgisayarınızda başka bir yere kaydedilmiş hemen hemen tüm diğer e-kitaplarla çalışır. Edge’de bir e-kitabı görüntülemek için dosyaya sağ tıklamanız ve ardından dosyayı açmak için Edge’i seçmeniz yeterlidir. E-kitap okumaya gitmenin bir başka yolu da Edge’i e-kitap dosyalarınız için varsayılan okuyucu olarak ayarlamaktır.

Edge e-kitap okuyucu ile yapabileceğiniz çok şey var. İlk olarak, yüzde göstergesi ile metinde ne kadar ilerlediğinizi size bildirir. Gezinmek için sayfaları soldan sağa kaydırabilirsiniz. Ayrıca sayfa içinde ve yakın notlar ya da resimler için yakınlaştırma yapabilirsiniz. Özelliği de olası metin, yer imleri ayarlamak için yazı tiplerini değiştirmek için, içindekiler tablosu görünümü sağlar. Cortana’nın yardımıyla e-kitaptaki belirli kelimeleri arayabilir veya internet üzerinden kelimeleri arayabilirsiniz.

Bir diğer keyifli özellik ise e-okuyucuyu Okuma Moduyla eşleştiriyor. Bu entegrasyon, Edge’e sizin için e-kitapları okumasını söylemenizi sağlayacaktır. Sadece bu değil, çeşitli ses türleri arasından seçim yapabilir ve hızları istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir